AHİLİK, SENDİKACILIĞIMIZIN FELSEFESİDİR.

AHİLİK, SENDİKACILIĞIMIZIN TEMEL FELSEFESİDİR

Türk toplumunun medeniyet tasavvuru, insanları birbirinden bağımsız ve birbiriyle mücadele eden değil, karşılıklı bağımlılık ve yardımlaşma üzerine inşa eden zihin yapısına dayanmaktadır. Bu nedenle emek, sendika ve sınıf kavramı Batı toplumundan, Türk toplumuna geçerken mahiyet değişikliğine uğratılarak geçişkenliği sağlanmalıdır.

Küreselleşme sürecinde dünyayla birlikte hızlı bir değişim içine giren Türkiye’de, sendikaların esas alacakları modellerde sendikal örgütlenme ve mücadelelerinin merkezine çıkar çatışmasını değil hem tüm toplumun menfaatlerini dikkate alan hem de çalışma hayatına adalet, fazilet ve erdem dolu değerlerin hâkim olması için çalışan bir anlayışı yerleştirmesi, üyeleri ve toplum tarafından derin bir sosyal kabul görecektir. Buradan elde edilecek meşruiyet ve güç ile değişen ülke/dünya şartlarında emeğin hakkının korunması mücadelesini veren sendikaların içine düştükleri krizlerden çıkarak geleceğe daha emin adımlarla yürümesinin önü açılacaktır.

 Erol GÖNGÖR Hocamızın ifadesiyle çeşitli cemiyetleri kültür bakımından ayırt eden şey kullandıkları alet ve vasıtalardan ziyade, bu alet ve vasıtaların gerisindeki zihniyet ve manevi kıymetler bütünüdür. Bu kapsamda ülkemizdeki emeğin hakkını arayan sendikalar faaliyetlerini ve ekonomik işlevlerini birbirine paralel olarak iki ana damar üzerinde yürütmelidir: Birincisi sosyo-ekonomik damar ikincisi sosyo-kültürel damardır. Sendikalar bu damarların ikisini de diri tutup aynı hedef doğrultusunda birleştirerek emeğin hakkını layığı ile arayan güçlü bir sendikal anlayışı çalışma ve toplum hayatına hâkim kılmaya çalışan bir zihni değişimi merkezine alan bir yapılanmayla hareket etmelidir.

Ahilik müessesi bir kurum olarak tarihteki saygın yerini almıştır. Ancak bugün ekonomik dar boğazla mücadele eden ülkemizde, üretim ve tüketim dengesini kuracak, israftan ve tembellikten uzak bir ekonomik ahlakın yeniden ihyası ve inşası için, Ahiliğin beslendiği ölçüler net olarak ortadadır. Yapılması gereken Ahilik anlayışının temel dinamiklerinin beslendiği ana noktaları tespit ederek yeniden harekete geçmektir. 

Biz Anadolu Sen Konfederasyonu ailesi olarak, Ahiliğin ana felsefesini teşkilatımızın işleyişine hâkim kılan, bu kapsamda tabandan tavana doğru yapılanan bir organizasyon işlevini yerine getirirken hem üyemizin hem de toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, insana hizmet merkezli bir sendikacılık anlayışı ile yola çıktık ve bu ölçülerden taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz.

Mustafa Güçlü

Anadolu Sen Konfederasyonu

Genel Başkanı


 Okunma Sayısı : 73         15 Aralık 2024

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 462544

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.